Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówki brusznicy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dżem z borówki brusznicy to słodki dodatek do mięsa lub na kanapkę. Wypróbuj sprawdzony przepis i przygotuj pyszne domowe przetwory w Twojej kuchni. 

Składniki:

brusznica 500 gramów
woda 1 łyżka
cukier 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówki brusznicy

Sprawdzony, domowy przepis na dżem z borówki brusznicy, bardzo smacznej, czerwonej odmiany owocu.

Dowiedz się:

  • jak przygotować czerwone jagody borówki brusznicy do garnka?
  • kiedy przykryć garnek z brusznicą pokrywką, a kiedy ją zdjąć
  • Ile i jak gotować owoce na dżem z borówki brusznicy?
  • Co zrobić jeśli nie zassał się słoiczek z dżemem z czerwonej borówki brusznicy? 

Jak zrobić dżem z borówki brusznicy?

1
Jagody przebrać, umyć i osuszyć na durszlaku. Przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę a na wierzch wysypać cukier. NIE MIESZAĆ JESZCZE. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu zostawić 5-10 minut.
Krok 1 - Dżem z borówki brusznicy foto
2
Zajrzeć do garnka. Jest sok? Jeśli jest, to dobrze. Pokrywka nie będzie już potrzebna. Można teraz zamieszać ale nie trzeba. Dżem zostawić na małym ogniu kolejne 10-15 minut aby odparował nadmiar wody.
Krok 2 - Dżem z borówki brusznicy foto
3
Dżem zamieszać i nakładać do gorących słoików, zakręcać mocno.
Krok 3 - Dżem z borówki brusznicy foto
4
Ustawiać na czystej ściereczce do góry nogami.
Krok 4 - Dżem z borówki brusznicy foto
5
Gdy wystygną ustawiamy je normalnie.
Krok 5 - Dżem z borówki brusznicy foto
6
Jeśli któryś słoik nie zassał się można od razu zjeść (przechowywać w lodówce) albo zapasteryzować w wodzie 3-5 minut od zagotowania w wody.
Krok 6 - Dżem z borówki brusznicy foto

Dżem z borówki brusznicy to przepis na znakomity w smaku, lekko kwaśny dodatek do mięs lub pieczywa. Można go użyć także zamiast cukru do herbaty. Czerwona borówka brusznica jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, wspomagająca układ odpornościowy organizmu.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 03.10.2013 13:19
Taka konfiture najbradziej lubię podawać do drobiu :)
SylwiaMagdaSabin 03.10.2013 13:18
najlepsza borówka
Aida 03.10.2013 11:53
i zdrowy :)
Marta1986 03.10.2013 11:49
smaczny dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak