Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki z indyka w sosie gruszkowo- imbirowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

konfitura żurawinowa 2 łyżeczki
mąka 2 łyżeczki
śmietana kremówka 1/4 szklanki
masło 1 łyżka
bulion z indyka 1 kostka
gruszki 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/4 szt.
por 1 kawałek
indyk 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki z indyka w sosie gruszkowo- imbirowym :

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso ( ok. 1 litra ). Gotować przez ok. 50 minut do chwili gdy golonki są miękkie. W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne . 1 gruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka i dodać do sosu. Gotować na małym gazie 10 minut . Sos doprawić solą , mielonym pieprzem i esencją imbirową ( lub utartym imbirem ) do smaku . Dwie pozostałe połówki gruszki zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. . Golonki wyjąć z wywaru , zdjąć skóry ( można wyluzować kość ). Podawać z ziemniakami puree , połówką gruszki z żurawiną i sosem gruszkowo-imbirowym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara40 30.03.2011 18:59
bardzo ciekawe.
eli_555 11.03.2011 22:57
pyszne danie
Henryka2 31.01.2011 00:22
Zapowiada się pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak