Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bouillabaisse z jajkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krojone pomidory 1 puszka
ziemniaki 4 szt
cebula 2 szt
chili 0,5 łyżeczki
Szafran nitki Prymat 0,5 łyżeczki
sól, pieprz
oliwa 3 łyżki
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bouillabaisse z jajkami

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.
Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie.
Zupę nalać do talerzy ,nałożyć jajko" i posypać bazylią.
Podawać z grzankami lub bez.
PS.Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 03.10.2013 14:38
oo nowość dla mnie, jeśli chodzi o przepis;) trzeba wypróbować;)
tatiana2 02.10.2013 18:20
ciekawa ta zupa :)
AZgotuj 02.10.2013 17:07
na pewno wypróbuję :)
idealme 02.10.2013 16:24
pyszności! :)
patryska76 02.10.2013 16:22
Wygląda apetycznie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak