Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 500 g
cebula 2
olej do smażenia
sól
pieprz
ciasto francuskie
jajko
pieczarki 500 g
śmietana 18 proc 100 g
mleko 200-300 g
sól
pieprz
olej
twaróg 250 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem.
Krok 1 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
2
Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Krok 2 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
3
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
Krok 3 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
4
Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
5
Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu Moje smaki. Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe. A jak ładnie wygląda! Do tego równie szybki i smakowity sos pieczarkowy i możemy zasiadać do stołu.W parę minut mogę zaserwować moim bliskim efektowną potrawę, która pogodzi wszystkie gusta :) . Polecam!
Krok 5 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 02.01.2015 08:15
bardzo fajnie wygląda
gibli 20.07.2014 18:58
Super pomysł:)
Edith85 15.12.2013 15:43
rewelacja :)
dagmara020 28.11.2013 16:58
wygląda bosko:)
rjustysia 17.11.2013 22:19
Wygląd rzeczywiście robi ogromne wrażenie :)
Olga_SK 02.11.2013 13:53
Pięknie wygląda! :)
Christopher 30.10.2013 23:49
Imponujący pieróg.Pięknie wygląda i zapowiada dobrą ucztę.
mariel78 09.10.2013 21:56
Smaczne i ciekawe
Justa32 04.10.2013 20:06
niesamowicie smacznie wygląda:)
teresa18 02.10.2013 18:36
świetny sposob na ruskie
malaczarna23 02.10.2013 17:51
ale pysznosci:)
patryska76 02.10.2013 16:24
Wygląda niesamowicie, na pewno tak też smakuje ;)
Konczi 02.10.2013 15:09
świetnie wygląda
Ewa 02.10.2013 14:48
Dziękuję :)
msmors 02.10.2013 14:38
ciekawe danie
Janina 02.10.2013 14:33
Ciekawy przepis;)
tatiana2 02.10.2013 14:20
mega pieróg dla całej rodziny :)
dwa pokoje z kuchnią 02.10.2013 14:20
bardzo ładnie wyszło :)
halina17 02.10.2013 14:03
Dobry pomysł na "pieroga".
Izabela9 02.10.2013 13:52
Ale świetny pomysł. Uwielbiam wszystko co pierogowe.
Renata9 02.10.2013 13:50
bardzo lubię takie pierożki, ten na pewno jest wyśmienity
pati100015 02.10.2013 13:46
wspaniały pierożek! świetnie wyszedł na zdjęciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak