Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tilapia parowana z koperkiem i kolorowym pieprzem z marchewką i serowym sosem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba Tilapia 4 małe filety
koperek 4 łyżki
marchew 3 szt
śmietana 12% 3 łyżki
por 5 cm
cebula biała 2 szt
masło 3 łyżki
por 3 cm
serek topiony 200 g
parmezan starty 4 łyżki
śmietana 12% 4 łyżki
woda odrobina
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia parowana z koperkiem i kolorowym pieprzem z marchewką i serowym sosem

Rybę kupiłam świeżą , odciełam skórę i przyprawiłam dolą pieprzem i koperkiem ,tak ułożyłam ją na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą i przykryłam przezroczystą miską , by widzieć jak się paruje , po 8 min jest gotowa .

Marchewkę scieramy na małych oczkach i doprawiamy , dodajemy poszatkowanego pora i śmietanę , mieszamy .

Sos serowy ;
Na maśle podsmażamy poszatkowaną cebulę z porem , nie rumienimy , bo nam kolor się zabrudzi sosu.
Następnie dodajemy serek i parmezan ,śmietanę i podgrzewamy chwilkę , blędujemy i redukujemy do żądanej konsystencji .

Podajemy według uznania ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 22.10.2013 10:54
ciekawy przepis
olkaaa 19.10.2013 11:23
chętnie spróbuję
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 19:59
superowy przepis
aniagdz 03.10.2013 14:42
wypróbuję na pewno;)
Anna133 02.10.2013 10:13
lekka i smaczna rybka
Paolcia 02.10.2013 09:52
super wygląda :)
Aleksandra/Olcia 02.10.2013 09:14
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak