Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis ze szparagami.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 50 dag
koperek 3 łyżki
ser gruyere 10 dag
mąka pszenna 6 dag
jajko 4 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 3 łyżki
mleko 3,2% 200 ml
sól, pieprz, gałka muszkatołow

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis ze szparagami.

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.
Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.
Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.

Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.
Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera.

Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .
Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.

Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.

Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.
Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.
Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 02.10.2013 11:23
na sam widok ślinka cieknie
paulina2157 02.10.2013 07:08
bardzo fajnie wygląda
Ewa 02.10.2013 06:08
Wygląda apetycznie. A szparagi kocham :)
sylwia_mc 02.10.2013 03:03
chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak