Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dag
cukier puder 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
1 żółtko
margaryna 25 dag
3 łyżki miodu
ok.1\\4 szkl. mleka
powidła śliwkowe
szczypta soli
krem do karpatki w proszku
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Dodać jajko, żółtko, miód i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na równe wielkośći cieńkie placki. Piec je 10-15 minut na złoty kolor w temp. 180 st. Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. U pieczone placki wyłożyć pojedyńczo na ściereczki. Po ostygnięciu posmarować je mlekiem. Gdy mleko wsiąknie, pierwszy placek posmarować powidłami. Przykryć kolejnym, posmarować kremem i położyć ostatni placek, lekko docisnąć. Gotowy miodownik włożyć na noc do worka foliowego i do lodówki. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.03.2011 10:35
zawsze piekę na święta
Ela15 17.03.2011 16:01
rewelacja
Agnieszka172 22.12.2010 13:23
pyszność
MAR3STA 23.11.2010 10:03
pycha!
magical66 04.10.2010 18:41
moje ulubione ciasto-pycha!!!
minka 26.09.2010 11:38
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak