Miodownik

Miodownik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    80 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • 1 żółtko

  • margaryna

    25 dag
  • 3 łyżki miodu

  • ok.1\\4 szkl. mleka

  • powidła śliwkowe

  • szczypta soli

  • krem do karpatki

    w proszku
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Dodać jajko, żółtko, miód i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na równe wielkośći cieńkie placki. Piec je 10-15 minut na złoty kolor w temp. 180 st. Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. U pieczone placki wyłożyć pojedyńczo na ściereczki. Po ostygnięciu posmarować je mlekiem. Gdy mleko wsiąknie, pierwszy placek posmarować powidłami. Przykryć kolejnym, posmarować kremem i położyć ostatni placek, lekko docisnąć. Gotowy miodownik włożyć na noc do worka foliowego i do lodówki. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

26.03.2011 10:35
zawsze piekę na święta

Ela15

17.03.2011 16:01
rewelacja

Agnieszka172

22.12.2010 13:23
pyszność

MAR3STA

23.11.2010 10:03
pycha!

magical66

04.10.2010 18:41
moje ulubione ciasto-pycha!!!

minka

26.09.2010 11:38
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat