Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w syropie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier 1/2 kg
woda 1 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w syropie

Śliwki dokładnie myjemy i pestkujemy. Układamy je w słoikach przekrojoną częścią do góry, dzięki czemu przy zalewaniu nie zostanie pod śliwkami powietrze.

Cukier rozpuszczamy w garnku z ciepłą wodą i zagotowujemy.

Wrzącym syropem zalewamy śliwki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Takie śliwki to super sprawa na zimowe desery, ciasta, galaretki… a i jako kompocik z owocami smacznie będzie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 27.06.2015 10:31
uwielbiam je póżńiej wyjadać
Pietruszka 16.01.2014 11:43
fajny przepis
berys18 15.01.2014 13:41
idealne na zimę i nie tylko
Seba 02.01.2014 10:48
bardzo dobre
IKrakowianka 21.12.2013 18:47
pyszne są takie śliwki
Ela15 18.12.2013 20:44
muszą być smaczne
mariel78 27.11.2013 16:05
pyszności...
Janina 23.11.2013 21:46
Świetne smaki na zimę :)
mysza75 15.11.2013 14:37
pyszne śliwki
Dorian 15.11.2013 12:58
pyszne sliweczki
ankaryba 15.11.2013 08:27
bardzo lubię :-)
okrysia 11.11.2013 10:03
SMACZNE TO!
Alex_M 09.11.2013 18:12
fajne śliweczki :)
romanrafal
romanrafal 08.11.2013 17:43
super śliweczki
IwonaKa 05.11.2013 00:09
na zimę jak znalazł,pycha
olkaaa 04.11.2013 10:26
muszę spróbować
Krystyna32 03.11.2013 09:47
fajny przepis
Pani Domu 05.10.2013 12:04
ekstra pomysł
adelajda 05.10.2013 10:14
lubię tak zrobione śliwki :)
Rybciia 04.10.2013 11:54
super!!! :-)
m1monika 02.10.2013 11:20
super przepis :-)
Ania67 01.10.2013 18:51
na zimę w sam raz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak