Szynka w sosie z zielonym pieprzem i trawą cytrynową :

Szynka w sosie z zielonym pieprzem i trawą cytrynową :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyzki masła,1/2 szklanki ( 100 mll ) słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %

  • 3 łyżeczki suszu trawy cytrynowej

  • Sos pieczeniowy ciemny

  • bulion wieprzowy

    1 kostka
  • woda

    800 ml
  • mięso wieprzowe

    40 dag (chude, od szynki)
  • marchew

    3 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    kawałek
  • por

    1/3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso, warzywa, kostkę bulionową zalać wodą i gotować na średnim gazie aż mięso będzie bardzo miękkie .Odlać 2/3 szklanki wywaru i ostudzić.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić marynowany pieprz ( 1 łyżeczkę )i chwilę smażyć . Wlać przecedzony wywar z trawy cytrynowej .
Sos rozrobić w chłodnym wywarze ( dokładnie by nie było grudek ) i wlać do rondelka z masłem. Gotować na małym gazie 10 minut. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku.
Mięso podgrzane w pozostałym wywarze wyjąć , przekroić na 4 plastry. Podawać polane sosem z ziemniakami z wody i marchewka z wywaru pokrojoną w słupki .Posypać pokrojoną natką pietruszki i resztą marynowanego pieprzu
Moim zdaniem traktowanie gotowych sosów jako bazy do zrobienia swojego jest doskonałym pomysłem. Traktujemy je jako bazę ( tzn. przyprawy + mąka do zagęszczenia )- dosmaczając śmietanką , masłem, wywarem lub tłuszczem z pieczenia .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bami

30.07.2011 14:07
ach! pysznie to wygląda! :)

etka

05.01.2011 09:22
piekne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat