Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fląderka po bretońsku.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 łyżka
por (białe części) 2 szt
seler naciowy 3 łodygi
szalotki 2 szt
masło klarowane 4 łyzki
sól
mąka pszenna 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
pietruszka zielona 2 łyżki
flądra 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fląderka po bretońsku.

Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
Ryby skropić winem ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.08.2014 11:26
Smacznie przyrządzona ryba.
Janina 30.09.2013 12:41
Pyszności;)
Konczi 30.09.2013 08:05
wow to coś dla mnie - do wypróbowania :D
msmors 29.09.2013 22:30
super danie
Lis 29.09.2013 21:13
Wygląda nietypowo - jednak z pewnością smacznie:)
kasienka23 29.09.2013 18:01
wspaniale przyrządzona rybka!
Marta1986 29.09.2013 16:52
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak