Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowana pierś w kwiatach podana na karmelizowanych pomidorkach cherry

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
kwiaty nasturcji 1 szczypta
kwiaty nagietka 1 szczypta
kwiaty lawendy 1 szczypta
płatki chille 1 szczypta
pomidor malinowy 20 szt
olej do smażenia 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód 1 łyżka
wino białe 4 łyżki
szczypior do dekoracji
por do dekoracji
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Parowana pierś w kwiatach podana na karmelizowanych pomidorkach cherry

Filety nacieramy solą morską , suszonymi kwiatami ,chille i skrapiamy olejem by nam nie przywierały do sitka , bo nie mam parownika .
Bierzemy garnek nalewamy do połowy wody , wkładamy do niego sitko tak by ładnie się trzymało i nie było zanurzone w wodzie , układamy mięso i przykrywamy miską szklaną , parujemy ok 45min na wolnym ogniu .

Na patelnię dajemy odrobinę oleju rzepakowego , wrzucamy pomidorki pokrojone ćwiartki , miód , ocet ,wino i solimy , doprowadzamy do wrzenia i na dużym płomieniu redukujemy soki ok 3 min , tak by nam się pomidory nie rozpadły .

Układamy na talerzu nasze pomidorki , na nie kładziemy mięso , dekorujemy porem i szczypiorem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 05.04.2017 15:16
bardzo dobre danie, warte wypróbowania
IZABELA29 02.03.2017 11:27
smacznie i lekko
Jolanta40 28.11.2016 11:20
pyszny obiad
Ada-Gaba 20.09.2016 21:40
przepięknie podane
agaK. 12.07.2015 21:27
Nigdy nie podchodziło mi mięso na słodko, ale za to coraz bardziej zadziwiają mnie kwiaty na talerzu:)
Ada-Gaba 04.11.2014 20:17
znakomity przepis
Christopher 16.10.2013 01:24
Elegancko!
Katarzyna/kate1980 30.09.2013 22:29
bardzo fajny pomysł i świetna nazwa
Anna133 30.09.2013 13:08
msmors ale mi posłodziłaś :rumienię sie : jak popatrzę na moje foto sprzed 2,5 roku to troszeczkę nie wierzę iż to moje ,wiele się tutaj nauczyłam :D
Janina 30.09.2013 12:44
Świetny pomysł;)
fotoviderek 30.09.2013 07:48
Jak zwykle wspaniały pomysł:)
msmors 29.09.2013 22:25
czuję się jakbym oglądała program "Master chef". Danie ślicznie podane, oryginalna nazwa. Gratulacje
Kuchenka 29.09.2013 22:14
wiele ciekawych pomysłów m.in z kurczakiem, lawendą i pomidorkami :P
Lis 29.09.2013 21:14
Jak dla mnie wygląda zachwycająco - w smaku pewnie też "warta grzechu"
Anna133 29.09.2013 20:19
uczę się tego podania ,na razie nie mam szans na jakieś warsztaty ,więc próbuję sama ;)
mufinka79 29.09.2013 19:30
Bardzo wytrawnie, Super przepis i pięknie podane!
Anna169Hosz 29.09.2013 18:03
Ale elegancko !
cukiereczek 29.09.2013 17:46
ale apetyczne
IwonaDD 29.09.2013 15:31
dla mnie rewelacja!!!!!!!
Ania321 29.09.2013 14:36
przepięknie podane, aż chce się zjeść :)
Anna133 29.09.2013 14:22
delikatna ale wyrazista w smaku
adelajda 29.09.2013 14:19
ładnie podana pierś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak