Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jarmużem

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na tartę z jarmużem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Na cieście kruchym umieszczone składniki zostały zapieczone i posypane suszoną żurawiną.

Składniki:

mąka krupczatka 250 gramów
masło 125 gramów
sól do smaku 1 szczypta
woda 4 łyżki
jarmuż 700 gramów
boczek 100 gramów
Pomidory suszone paski 6 łyżek
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
śmietana 18 proc 400 mililitrów
jakja 3 sztuki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa do smażenia
żurawina 1 garść
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jarmużem

Tarta wytrawna z jarmużem, boczkiem, masą jajeczną i hojnym dodatkiem aromatycznych przypraw. Taką tartę z jarmużem możecie zajadać na ciepło lub na zimno z sałatką. Tarta wytrawna z jarmużem to świetna danie na lunch lub kolację.

Ciasto:
Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy odrobinę maki a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kolkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy ciasto aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 stopni C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.


Farsz:
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, jak się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła i trochę oliwy spod pomidorów tłuczone w moździerzu przyprawy - kolendrę, kumin (kmin rzymski), a także pieprz cayenne i świeżo mielony pieprz. Dodajemy koncentrat i czekamy aż się lekko skartelizuje. Po czym dodajemy grubo posiekane liście jarmużu i pokrojone w paski suszone pomidory, połowę żurawiny i sól. Wszystko dusimy na patelni aż jarmuż zmięknie.

W misce mieszamy śmietanę z jajkami, należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej. Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tartę pieczemy około 35 - 45 min w temp 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.07.2015 21:19
ciekawa tarta
Bernadeta1 01.10.2013 00:26
rewelacja taka tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak