Torcik jubileuszowy

Torcik jubileuszowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka

    10 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • mielone migdały

    50 g
  • masło

    1/4 kost
  • kremówka

    2 szkl
  • cukier puder

    5 łyżek
  • galaretka porzeczkowa

    1 mały słoik
  • wiórki kokosowe

    1 paczka
  • gruszki w zalewie

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
Z białek ubić pianę, a gdy już będzie sztywna, powoli dosypywać resztę cukru i dalej ubijać, aż się rozpuści. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesiane mąki oraz kakao. Wsypać zmielone migdały, całość wymieszać na gładką masę, wlać stopione masło, wymieszać. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy, piec 25 minut w 190 stop.
Krem
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Gruszki dobrze osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krążki ciasta skropić syropem gruszkowym.
Dwa z nich (spód i środek ) posmarować galaretką porzeczkową. Na spodzie ułożyć kawałki gruszek, rozsmarować warstwę bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Ponownie ułożyć gruszki i rozsmarować bitą śmietanę. Przykryć trzecim krążkiem, delikatnie docisnąć. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, oprószyć tort wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

23.02.2011 00:38
Podobają mi się na nim te 3 róże z tymi liśćmi.

iwona332

14.12.2010 00:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat