Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-serowe

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na małe co nieco dla fanów sernika i orzechów, czyli pyszne, wilgotne ciasto, przełożone aksamitnym kremem budyniowym.

Składniki:

Ciasto serowe

ser na sernik 600 gramów
cukier puder 300 gramów
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1/2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy 1/2 opakowania

Ciasto orzechowe

jajko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
olej 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy mielone 100 gramów

Masa

masło 250 gramów
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 0.5 szklanki

Dodatkowo

polewa czekoladowa do polania
orzechy mielone 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-serowe

Wykonanie ciasta serowego:

Ucieramy masło z cukrem do białości, następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser, obydwie mąki, proszek do pieczenia, kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.

Przygotowany ser wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 30-35 min.


Wykonanie biszkoptu orzechowego:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.

Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy obydwie mąki, orzechy, olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.


Wykonanie masy:

Obydwie mąki dokładnie mieszamy z połową mleka.

Pozostałe mleko zagotowujemy.

Gdy mleko się zagotuje, wlewamy na nie masę mączną.

Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu, cały czas mieszając.

Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.

Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.

Gotową masą przekładamy placki.



Przełożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu orzechowego - masa - ciasto serowe - masa - drugi blat biszkoptu orzechowego - polewa czekoladowa -orzechy.


Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.04.2016 11:00
świetne ciasto
paula191919 23.07.2015 10:35
Pyszniutkie ciasto! UWielbiam je!
Izka192 01.04.2014 18:34
świetne i bardzo apetyczne
ao_12 05.03.2014 18:12
apetycznie wygląda,że zachęca do wypróbowania przepisu;)
magda1976 19.02.2014 21:21
fajne połączenie, ser i orzechy
Przepisy Joanny 14.02.2014 08:53
Wytworne i pyszne ciasto. Trzeba się przy nim napracować ale smak wszytko rekompensuje
Anna20 09.02.2014 13:57
smaczne :)))
Róża1 07.02.2014 20:27
wspaniałe ciasto :-)
gosiag 04.02.2014 11:04
to ciasto wyglada super.Mysle ze bedzie bardzo dobre.
gosia&gosia 02.02.2014 16:24
smacznie wyglada jutro bede piekla
Piotr-21 25.01.2014 14:08
ale apetyczne
Barbara/zuza22_85 25.01.2014 13:52
jutro pieke :)
agnieszka131919 07.01.2014 08:38
naprawdę smaczne
JOANNA16 02.01.2014 10:28
pycha ciacho))))
marta1371 02.12.2013 22:03
pracowite ciasto ,tak apetycznie wygląda,że zachęca do wypróbowania przepisu
Małgorzata106 29.11.2013 21:04
super ciasto
barbara11561 22.11.2013 10:27
bardzo smacznie wygląda:)
polly66 14.11.2013 15:11
boskie ciasto, ale i dużo zabawy przy nim.
maciek7 10.11.2013 18:54
super ciasto
as28 06.11.2013 09:12
mniam mniam
Marta11 26.10.2013 21:03
swietne ciasto
usmiech 26.10.2013 18:27
bardzo ładnie wygląda
Sroczka 22.10.2013 23:35
Ależ to ciasto musi być pyszne.
Barbara13 22.10.2013 00:17
Krystyna330 dziękuję bardzo :)) Dla mnie taka praca to sama przyjemność i relaks:))
krystyna330 16.10.2013 20:31
Ale się napracowałaś;) Efekt zabójczy:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak