Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 kg
jajko 2
Sól czosnkowa jodowana Prymat
olej do smażenia
ser gorgoznola 200 g
śmietanka 12-procentowa 1/2 szkl.
mąka orkiszowa 1-1,5 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA.

Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem
ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby
warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody.
Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję
jak placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz
wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny,
brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym
ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.

W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę
i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści,
ciągle mieszając - aby nie przypalić.
Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy.
Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać
na patelni, uważając, by ich nie spalić).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 26.09.2013 11:45
bardzo apetycznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak