Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM Z OWOCÓW RÓŻY, BORÓWEK I JABŁEK

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoców róży 75 dkg
jabłek 75 dkg
borówek 75 dkg
cukru 1,25 kg

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM Z OWOCÓW RÓŻY, BORÓWEK I JABŁEK

Owoce róży kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek, płuczemy, osączamy. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Do obierzyn z jabłek i gniazd nasiennych wlewamy półtorej szklanki wody, gotujemy 10 minut, odcedzamy i na otrzymanym wywarze gotujemy owoce róży ok. 15 minut. Obgotowaną różę mielimy w maszynce do mięsa. Do wywaru z róży i jabłek dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Jabłka starte na tartce o dużych oczkach dodajemy do syropu, gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, dodajemy zmieloną różę i przebrane, opłukane borówki. Gotujemy razem ok. 20 minut. Gorący dżem wkładamy do słoi i zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela20 02.12.2010 22:01
pyszny!
Allice 23.11.2010 18:33
Bardzo dużo pracy ale z pewnością warto :)
gusia1000 19.11.2010 00:24
Dżem na medal.
edyta18-20 25.09.2010 11:28
pyszny na pewno jest taki dżem
caroline1983 01.08.2010 15:04
Pyszny ale bardzo pracochłonny
Natalia/tubisiek 01.08.2010 09:42
super :)
Justyna223 29.07.2010 23:58
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak