Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z maki gryczanej z kremem malinowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana
krem waniliowy
maliny świeże
konfitura malinowa
bita śmietana
posypka czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z maki gryczanej z kremem malinowym

Od pewnego czasu pracuje w DE i natrafilam tu na make gryczana-nie jem produktow macznych (makaronow, ciast, etc.) nawet z maki razowej ale pomyslalam ze gryczana maka to ciekawa odmiana i postanowilam zrobic tort.

Przepis na biszkopt jest identyczny jak przy moim przepisie ''Tort-ksiega'' tylko zamiast maki pszennej dajemy make gryczana.

Po upieczeniu, wystudzeniu i przekrojeniu biszkoptu na trzy blaty, przygotowuje krem.
Gotowy krem waniliowy (z pudelka w proszku) miksuje z mlekiem. Gdy jest juz gesty, dodaje konfitury malinowej i malin. Miksuje.

Blaty biszkoptu przekladam kremem, z wierzchu delikatna warstwe kremu klade rowniez. Podaje np. z bita smietana, konfitura malinowa i posypka czekoladowa. Na zdjeciu propozycja podania, ale oczywiscie sposob podania zalezy od inwencji tworczej ;)

Jesli chodzi o krem waniliowy to oczywiscie mozna najpierw zrobic swoj domowy na bazie jajek i masla ale to dla tych co maja wiecej czasu ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 03.12.2013 11:17
ciekawy pomysl
Kasia35 25.09.2013 16:01
fajny pomysł na torcik
babeczka007 25.09.2013 14:37
piękny torcik !!
marcia7 25.09.2013 13:55
ciekawy pomysł
nutellla 25.09.2013 13:15
coś nowego, smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak