Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażone jabłka

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
cukier ( po 25 g na 100 g jabł
1/2 szk wody

Przepis i sposób przygotowania na: Prażone jabłka

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach.
Krok 1 - Prażone jabłka foto
2
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ).
Krok 2 - Prażone jabłka foto
3
Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10.
Krok 3 - Prażone jabłka foto
4
Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.
Krok 4 - Prażone jabłka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.09.2013 07:43
fajne jabłuszka
gosia1988 24.09.2013 20:36
świetny przepis
iwi 24.09.2013 20:31
pyszne jabłuszka
Czarnula87 24.09.2013 20:28
uwielbiam takie jabłka, zawsze pasteryzuję w piekarniku bo wygodniej
dwa pokoje z kuchnią 24.09.2013 20:10
pyszny przepis! piękne zdjęcie
Renata9 24.09.2013 19:55
pyszne prażone jabłuszka
Paolcia 24.09.2013 19:52
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak