Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana
Przepis na:
- faszerowane papryki
- jesienny obiad lub kolację
- farsz do papryki
Kroki postępowania
Papryki dokładnie umyj, odetnij ich górę, wyczyść z nasion.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i dodaj do mięsa. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone pieczarki, dodaj do mięsa. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
Masą mięsną napełnij z lekką górką, dociskając, żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmaruj oliwą i przykryj papryki. Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut. 10 min przed końcem wyjmij, połóż plaster mozzarelli i włóż z powrotem do pieca. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywaj czapeczkami. Piecz do momentu roztopienia się sera.