Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Papryki nadziewane ryżem, mięsem mielonym, pieczarkami, jajkiem i mozarellą to pomysł na obiad lub sycącą kolację. Szczególnie polecam to danie w sezonie jesiennym, ponieważ to wtedy papryki smakują najlepiej.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt.
pieczarki 100 g
cebula 1 mała szt.
jajko 1 szt.
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat pół łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
sól 1 łyżeczka
mozzarella
łopatka bez kości 300 g mielona
ryż 1 (w woreczku)

Porada

Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały, to zdejmij je albo nakryj papryki papierem do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana

Przepis na:

  • faszerowane papryki
  • jesienny obiad lub kolację
  • farsz do papryki

Kroki postępowania

1

Papryki dokładnie umyj, odetnij ich górę, wyczyść z nasion.

Krok 1 - Papryka faszerowana foto
2

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i dodaj do mięsa. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone pieczarki, dodaj do mięsa. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj.

Krok 2 - Papryka faszerowana foto
3

Masą mięsną napełnij z lekką górką, dociskając, żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmaruj oliwą i przykryj papryki. Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut. 10 min przed końcem wyjmij, połóż plaster mozzarelli i włóż z powrotem do pieca. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywaj czapeczkami. Piecz do momentu roztopienia się sera.

Krok 3 - Papryka faszerowana foto

Zamiast łopatki bez kości możesz użyć dowolnego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.11.2014 09:16
Piękne,apetyczne zdjęcie.
wwwiolka 07.02.2014 16:50
Bardzo fajne danie.
ben-ka 13.01.2014 09:21
Uwielbiam taką paprykę.
Wiesława1 08.12.2013 17:55
Bardzo lubię takie papryczki
barbara11561 30.10.2013 19:49
bardzo lubię takie papryki:)
Anna133 07.10.2013 08:38
wspaniałe pięknie podane
Róża1 02.10.2013 23:29
smaczna , a jak pięknie podana!!!
Katarzyna59 30.09.2013 19:03
uwielbiam taką
Katarzyna/kate1980 29.09.2013 18:29
bardzo fajna papryczka
Krystyna32 26.09.2013 16:12
apetyczna !
anemon 25.09.2013 18:56
Faszerowane warzywa zawsze się sprawdzają, a papryka to pewnik.
sylwia_mc 25.09.2013 18:00
Uwielbiam taką paprykę !! Piękna prezentacja
Mniam 25.09.2013 11:20
Pięknie się prezentują.
Olga_SK 25.09.2013 10:20
Piękna prezentacja!
fotoviderek 25.09.2013 08:03
Super sposób na paprykę:)
lara 24.09.2013 20:37
wspaniała potrawa
Cranberry 24.09.2013 20:02
smaczne jedzenie
Renata9 24.09.2013 19:56
pyszne jedzonko
Paolcia 24.09.2013 19:52
super przepis :)
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 19:45
Super przepis i zdjęcie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak