Harataniec

Harataniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanka
  • margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • żółtko jaja

    4 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • powidła

    1 słoik
  • rodzynki

    10 dag
  • białko

    4 sztuka
  • cukier puder

    4 łyżka
  • kisiel wiśniowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Zagnieść ciasto (z mąki, margaryny, cukru, żółtek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia) podzielić na 3 części (ma wyjść naprawdę cienkie). Jedną część połączyć z kakao, jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do piekarnika. Jedną z białych części ciasta wyłożyć do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto posmarować powidłami, na to wyłożyć ciemne ciasto. Na nie wysypać sparzone i wystudzone rodzynki. Ubić pianę z cukrem, dodać kisiel, wyłożyć na rodzynki. Na to zetrzeć jasne ciasto. Piec w temp 180 stopni, aż ciasto się zezłoci, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat