Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harataniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanka
margaryna 25 dag
cukier puder 1/2 szklanka
cukier 3/4 szklanka
żółtko jajek 4 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
kakao 2 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
powidła 1 słoik
rodzynki 10 dag
białko 4 sztuka
cukier puder 4 łyżka
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Harataniec

Ciasto: Zagnieść ciasto (z mąki, margaryny, cukru, żółtek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia) podzielić na 3 części (ma wyjść naprawdę cienkie). Jedną część połączyć z kakao, jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do piekarnika. Jedną z białych części ciasta wyłożyć do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto posmarować powidłami, na to wyłożyć ciemne ciasto. Na nie wysypać sparzone i wystudzone rodzynki. Ubić pianę z cukrem, dodać kisiel, wyłożyć na rodzynki. Na to zetrzeć jasne ciasto. Piec w temp 180 stopni, aż ciasto się zezłoci, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak