Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁKOWY PRZEKŁADANIEC

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 125 g
żółtko jajek 1
cukier puder 1 łyżka
startej skórki cytryny trochę
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier puder 4 łyżki
wanilia 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
orzechy mielone 4 łyżki
ciasto kruche 250 g
mąka 250 g
jabłka 1 do przekładania

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁKOWY PRZEKŁADANIEC

Zagnieść ciasto kruche , schłodzić przez pół godziny, następnie wyłożyć nim większą tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gdy ciasto lekko się zaróżowi, wyjąć je z piekarnika, posypać tartą bułką z orzechami, nałożyć pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka, przesypując je cukrem. Znów posypać tartą bułką z orzechami, zalać ciastem biszkoptowym i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 35-40 min. na jasnozłoty kolor. Tak upieczone ciasto posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 26.04.2011 10:36
super
Ela20 04.12.2010 11:49
palce lizac :)
Allice 27.11.2010 11:59
Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
pioge7 25.11.2010 15:51
extra
kasiurek 19.10.2010 09:15
fajne ciacho
buksiak12 12.09.2010 17:51
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:51
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:51
pyszności
Dorota71 12.09.2010 17:32
super
Dorota71 12.09.2010 17:32
super
Emilia22 12.09.2010 17:17
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:17
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:17
ciekawy przepis
rosik93 07.08.2010 16:07
uwiebiam
rosik93 30.07.2010 11:38
Lubię ciasta z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak