Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leche frita – hiszpański deser

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mleko 3,2% 700 ml
cukier 0,5 szkl
wanilia 2 laski
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szkl
wiórki kokosowe 0,5 szkl
olej do smażenia 200 ml
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Leche frita – hiszpański deser

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.

Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowym.

Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu.

Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.

Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ).

Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki.

Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem.Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju.

Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 24.09.2013 17:12
ciekawe, muszę wypróbować :)
babeczka007 24.09.2013 16:17
piękny deser !!
Megg 24.09.2013 16:16
wygląda bardzo apetycznie
Mira85 24.09.2013 15:55
fajny deser
sasanka 24.09.2013 15:11
ciekawy pomysł :) taka budyniowa kokosanka :D
Konczi 24.09.2013 15:02
nigdy nie spotkałam się z takim deserkiem ale dla mnie extra !
Mniam 24.09.2013 14:52
Pierwszy raz się spotykam z tego typu deserem.
dwa pokoje z kuchnią 24.09.2013 14:49
no w życiu bym nie pomyślała żeby smażyć budyń :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak