Przepis i sposób przygotowania na: Sok z aronii
Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 min.
Wystawiamy i lekko studzimy, przekładamy owoce do blendera i miksujemy chwilkę (ale nie rozdrabniamy całkowicie).
Przekładamy na sito wyłożone gazą i przecedzamy.
Sok odciśnięty odkładamy na bok, a odciśnięte owoce znowu przekładamy do garnka zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 10 min. Wystawiamy i studzimy.
Przekładamy na sito i przecedzamy. Uzyskany sok łączymy ze wcześniej otrzymanym sokiem, dodajemy cukier, sok malinowy i sok z 1 cytryny- zagotowujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Gorący sok przelewamy do butelek i natychmiast zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy.
*mój sok malinowy był słodki dlatego dodałam tylko 1/2 kg cukru, ale jeśli dodacie sok ze świeżych malin to dosłodźcie do smaku odpowiednio.