Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie paprykowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 szt
czosnek 1 szt
Pieprz biały mielony Prymat
jajko
bułk tarta
papryka czerwona 2 sz
bakłażan 3 plastry
czosnek 2 zabki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie paprykowym

Mięso mielone przekładamy do miski. Czosnek i cebulę obieramy i ścieramy na tarce do mięsa. Dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy sola , pieprzem ,papryką słodką do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie kuleczki. Smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Kiedy zrobią się złote z 2 stron wyciągamy je - tłuszcz od smażenia zostawiamy. Dodajemy posiekany czosnek i cebule. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i bakłażana. smażymy. Podlewamy woda . Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką . Dusimy do miękkości warzyw. Następnie blendujemy. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do zmiksowanego sosu. Zagotowujemy. Przekładamy klopsiki do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margaretkaw 23.09.2013 14:21
W paprykowym to jeszcze nie robiłam ;P
Krakowianka 23.09.2013 14:14
osobiście bardzo lubie klopsiki :)
Megg 23.09.2013 14:13
wyglądają bardzo apetycznie
idealme 23.09.2013 14:13
bardzo lubie takie klopsiki :)
Agata
Agata 23.09.2013 12:36
smacznie wygląda
miki47 23.09.2013 11:35
pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak