Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
kakao 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
śmietana 30% 700 ml
cytryna
cukier
nalewka malinowa
maliny świeże 300 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
Do dekoracji:
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy.

Kroki postępowania

1
Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy!
Biszkopt:
Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Mus malinowy :
Maliny przekładamy do garnka i wlewamy odrobinę wody. Podgrzewamy do momentu powstania malinowej papki. Żelatynę zalewamy 1 łyżką wody i odstawiamy do napęcznienia. Mus malinowy przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. I do gorącego dodajemy naszą żelatynę mieszamy dokładnie i odstawiamy do delikatnego stęzenia.
Nasączenie:
Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny.

Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :)
Krok 1 - Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. foto
2
Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszego musu malinowego.
Ubijamy naszą dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru. Cześć wykładamy na paski i smarujemy po całości.
Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na paterze. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozsmarowujemy naszą pozostałą śmietanę.
Krok 2 - Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. foto
3
Po tym czasie rozsmarowujemy naszą pozostałą śmietanę. Ja zrobiłam to takim sposobem uzyskując naprawdę fajny efekt.
Krok 3 - Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. foto
4
Na samą górę położyłam swój kwiatek i delikatnie wylałam tężejący mus malinowy.
Krok 4 - Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. foto
5
Przed samym podaniem obsypałam go malinami.
Krok 5 - Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 25.09.2013 01:33
Fantastycznie wygląda
wyattearp 24.09.2013 14:07
no ciekawy:)
caralajna 24.09.2013 07:11
bardzo fantazyjny, podoba mi się :)
Małgorzata9 23.09.2013 21:05
rewelacyjny torcik
Andrzej8 23.09.2013 17:36
piękny tort
Katarzyna34 23.09.2013 17:24
fajnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 23.09.2013 16:35
Pomysł z kwiatem super!
V_kuchareczka 23.09.2013 15:56
wspaniale wygląda
joanna30 23.09.2013 13:29
Piekny tort:)
Agata
Agata 23.09.2013 12:38
pysznie wygląda!
Pyszota 23.09.2013 12:15
Wygląda naprawdę kusząco :)
2milutka 23.09.2013 12:09
strzał w dzisiątkę pysznie wykonany:)
malinowepocalunki 23.09.2013 11:52
Kuchenka to stokrotka lub kwiat ostu.
miki47 23.09.2013 11:36
bardzo ciekawy pomysł
Kuchenka 23.09.2013 11:21
jaki to kwiatek?
IwonaDD 23.09.2013 11:21
obłędnie piękny!!!!!!!!
Kolorowa 23.09.2013 10:47
Bez kwiatka byłby dla mnie lepszy, kwiatek fajny ale na biały kwadratowy tort, bez malin.
Mati13 23.09.2013 10:42
bardzo okazały tort, fajny sposób na zdobienie boków ciasta
Barbara13 23.09.2013 10:35
Cudo,a smakuje zapewne rewelacyjnie
Kuchenka 23.09.2013 10:12
bardzo prosty torcik, ale wspaniale udekorowany :)
Olga_SK 23.09.2013 10:00
Pomysł na dekorację trafiony w 10! Efekt końcowy - powalający! :)
ana1 23.09.2013 09:59
wspaniały tort
Konczi 23.09.2013 09:59
efekt zaskakujący dla meni super
sylwia_mc 23.09.2013 09:54
Przepiękny tort
Czarnula87 23.09.2013 09:52
po prostu fantastyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak