Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówianki - bułeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 2 łyżeczki
mąka pszenna 0,5 kg
jajko 5 szt
sól szczypta
cukier 50 g
masło 350 g
cukier puder 1/4 szkl
borówki amerykańskie 200 g
mleko 2 (ciepłe)
owoce 200 g
jajko 1 na glazurę

Przepis i sposób przygotowania na: Borówianki - bułeczki

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem lub ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia-mają się spienić. Do miski przesiewam mąkę dodaję rozpuszczone drożdże, cukier,2 jajka i sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Wyrabiając ręką ciasto dodaję po kolei resztę jajek (3 szt.) i nadal wyrabiam ciasto tak aby dobrze się połączyły wszystkie składniki, tak ok 15 min.
Następnie dodaję po 2-3 łyżki miękkiego masła dokładnie miksując. Miskę z ciastem przykrywam i odstawiam na ok 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzam pięścią, przykrywam i odstawiam na całą noc do lodówki. ( czasami daję tylko na kilka godzin do lodówki).
Rano należy posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto o grubości ok 1 cm, wycinając kwadraty. Delikatnie rozciągam kwadraty i nakładam borówki amerykańskie posypując je cukrem pudrem. Następnie łączę wszystkie brzegi i sklejam, tak aby nam nadzienie nie uciekło. Sklejoną częścią odwracam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładam jeszcze na 1 godzinę.Przed pieczeniem bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem.
Krok 1 - Borówianki - bułeczki foto
2
Piekę w 190 stopniach ok 20 min. Następną porcję bułeczek piekę ok 15 min.
Krok 2 - Borówianki - bułeczki foto
3
Gdy wystygną przygotowuję lukier z cukru pudru i wody.
Smacznego:)
Krok 3 - Borówianki - bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 24.04.2014 21:49
pyszne muszą być
IKrakowianka 28.02.2014 18:04
przepyszne są takie bułeczki :)
Malinka 26.02.2014 09:04
Bułeczki są rewelacyjne!
IZABELA29 24.02.2014 10:13
uwielbiam takie bułeczki
ben-ka 23.02.2014 09:53
Smakowite,u mnie też by szybko znikały:)
Bernadeta1 24.09.2013 10:10
wyglądają pysznie
V_kuchareczka 23.09.2013 15:56
ale pyszności
everay 23.09.2013 12:50
napewno przepyszne
Agata
Agata 23.09.2013 12:46
fajne bułeczki
halina17 23.09.2013 12:39
Smaczne bułeczki , takie jeszcze ciepłe lubię.
agnieszka214 23.09.2013 12:21
alez pyszne nei ma jak domowe
gosia1988 23.09.2013 11:30
muszę wypróbować - smakowicie wyglądają
gibli 23.09.2013 10:34
Tak są bardzo smaczne, u nas szybko znikają, polecam w ciemno, przepis sprawdzony, piekę już je od kilku lat, a co najważniejsze na drugi dzień nadal są świeżutkie i pyszne. Smaczne są również z jagodami i wiśniami,Czasami jak nie miałam owoców świeżych dodawałam do środka dżemik z czarnych porzeczek lub własny z winogron, pycha teraz nastawiam się na jabłuszko.:))) POLECAM:)
Czarnula87 23.09.2013 09:52
prezentują się pysznie
Marta11 23.09.2013 09:48
swietne buleczki
msmors 23.09.2013 08:58
lubię domowe bułeczki
Łukasz15 23.09.2013 08:45
Przepyszne bułeczki
Renata 23.09.2013 08:02
dobre są one!
Aga-25 23.09.2013 07:57
pyszne bułeczki
usmiech 23.09.2013 07:56
bardzo dobre
Agnieszka-87-25 23.09.2013 07:48
pyszne bułeczki
Katarzyna59 23.09.2013 07:43
wspaniałe bułeczki
ana1 23.09.2013 07:27
super bułeczki
aisoglam 23.09.2013 07:24
Apetyczne :)
margaret 23.09.2013 07:24
jedną na śniadanko poproszę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak