Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM TRUSKAWKOWY Z WANILIĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier waniliowy 1 kg
laska wanili 1 sztuka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM TRUSKAWKOWY Z WANILIĄ

Truskawki należy opłukać, usunąć szypułki i umieścić w dużym garnku. Następnie dodać cukier waniliowy domowej roboty( do puszki z cukrem wkładam 2 laski wanili-dodaję do każdego ciasta zamiast zwykłego cukru polecam) i dusić na małym ogniu. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyciągnąć miąższ (czarne ziarenka) i dodać do gotujących się truskawek.Po zagotowaniu masy dusić przez kilka minut i dodać sok z cytryny, odszumować. Gotować przez kolejne 15 minut – 25 minut, aż zgęstnieje.

Gotowy dżem truskawkowy przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych i gorących słoików. Zakręcamy i natychmiast wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C na około 20 minut. Po tym czasie można wyłączyć piekarnik, poczekać aż słoiki spokojnie wystygną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 05.10.2013 20:32
pyszny dzemik
Dorian 24.09.2013 21:49
pyszny dzemik
Ania321 22.09.2013 14:03
musi być pyszny :)
miki47 22.09.2013 11:45
bardzo pyszny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak