Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory całe bez skórki 400 g
łopatka bez kości 250 g
filet z indyka 150 g
mleko 500 ml
masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
pomidor 3 szt.
cebula biała 2 szt.
czosnek 4 ząbki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat ½ łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
bazylia świeża
cannelloni 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 1 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
2
Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa mielonego oraz chili pieprz cayenne. Oprószyć solą morską. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
3
Przygotowanym mięsem napełnić suchy makaron cannelloni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
4
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Dodać pomidory. Wymieszać i podlać 300 ml zimnej wody. Dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić do smaku solą morską oraz kolorowym pieprzem.
Krok 4 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
5
Pomidory wyłożyć na makaron.
Krok 5 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
6
Masło (3 łyżki) umieścić w rondlu. Roztopić. Dodać do niego mąkę pszenną i zasmażyć. Wlać mleko i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Oprószyć solą, czarnym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i wyłożyć na warstwę pomidorów. Na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone na plastry.
Krok 6 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto
7
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Zapiekać przez 30 - 35 minut. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
Krok 7 - Cannelloni z mięsem, pomidorami i beszamelem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.09.2013 09:37
dla mnie pyszności
lara 22.09.2013 09:07
ciekawa propozycja
ana1 22.09.2013 08:00
smakowite jedzonko
iwi 22.09.2013 00:09
Pyszne danie
dziewczyna_z_kodeksem 21.09.2013 23:16
wygląda bardzo smakowicie
msmors 21.09.2013 22:46
pyszny obiadek
arbuzowo 21.09.2013 22:45
Wygląda bardzo apetycznie
pycia9 21.09.2013 22:45
super przepis
Małgorzata9 21.09.2013 22:09
mniam, mniam, pycha
joanna30 21.09.2013 22:08
Jakie smakowite danie
Renata9 21.09.2013 22:08
pyszne jedzonko
malaczarna23 21.09.2013 21:54
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak