Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kapłona

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korpus kapłona 2
skrzydełka 2
marchewka 1
seler 1/3
sól do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kapłona

Kroki postępowania

1
Części koguta zalewamy zimną wodą (w razie potrzeby wcześniej je płuczemy). Solimy do smaku. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy przez około 3-4 godzin. Staramy się nie doprowadzać wywaru do wrzenia. Jeśli już woda zacznie bulgotać podlewamy zimną wodą, aby przerwać ten proces.
Krok 1 - Rosół z kapłona foto
2
W międzyczasie zabieramy się za warzywa. Kolejno obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Po kilku godzinach gotowania rosół jest gotowy. Wyjmujemy korpus oraz skrzydła.
Krok 2 - Rosół z kapłona foto
3
Jeśli lubimy czysty rosół całość możemy przelać przez sitko pozbywając się również warzyw -> ja ten krok pominąłem. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy makaron. Ugotowany zalewamy wywarem. Smacznego.
Krok 3 - Rosół z kapłona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 22.01.2016 23:11
Ciekawa jestem smaku, jednak nie mam pojęcia, gdzie moglabym dostać kapłona
aginaa 01.11.2013 12:41
ciekawa jestem smaku
agnieszka214 26.10.2013 09:54
domowy rosołek jest mnima
MAR3STA 20.10.2013 20:11
fajny rosołek
olkaaa 10.10.2013 07:38
wygląda smakowicie
Beatris 21.09.2013 12:39
Wyśmienity rosół.
sylwia_mc 21.09.2013 08:50
Uwielbiam krupnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak