Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 1 kilogram
drożdże 9 dag
mleko 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżeczki
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki

Farsz:

jabłka 1,5 kilograma
cukier 2-3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Do smażenia:

olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami

Ze szklanki mąki, drożdży, części cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę roztopic. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, dokładnie wyrobić. Wlać roztopiony tłuszcz. Ponownie wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm. Formować owalne bułeczki, do każdej włożyć 2 łyżeczki farszu. Zlepić. Na chwilę pozostawić do wyrośnięcia, smażyć na jasnobrązowy kolor. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:14
Ciekawe jedzenie.
Edyta38 14.04.2011 17:31
ciekawe i pomysłowe
Henryka2 19.11.2010 08:59
Przypadkowy \"wynalazek\" z chiwlowego przesytu tradycyjnymi schabowymi. Nawet się udało!
SmacznaPyza 18.11.2010 09:32
fajowe, jeszcze takich nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak