Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

Kroki postępowania

1
ze względu na dużą ilość składników, prezentuje je tutaj:

1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz i sól
olej do smażenia

sos:
½ kg świeżych kurek
300 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
1 duża cebula
ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
sól i pieprz
2 liście laurowe
1 łyżka suszonej papryki (chodzi o wiórka lub płatki)

kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Krok 1 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
2
Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem,
Krok 2 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
3
oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę.
Krok 3 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
4
Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia.
Krok 4 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
5
Przekładamy do brytfanny lub garnka.
Krok 5 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
6
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 6 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
7
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę,
Krok 7 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
8
gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut.
Krok 8 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
9
Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
Krok 9 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
10
Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę.
Krok 10 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
11
Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
Krok 11 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
12
Kulę dzielimy na trzy części,
Krok 12 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
13
z każdej z nich tworzymy wałek.
Krok 13 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
14
Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta.
Krok 14 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
15
Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka
Krok 15 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
16
około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.
Krok 16 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto
17
Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.
Krok 17 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Julka 02.01.2024 17:40
Wyszło chu#%¥owe :(
Klausia 29.05.2015 15:38
lubię takie połączenia :)
probofka 21.09.2013 11:20
szkoda że patrząc nie można posmakować
SmakolykiJoanny 20.09.2013 17:00
Grzyby i w dodatku moje ulubione :)
idealme 20.09.2013 13:38
ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak