Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
ze względu na dużą ilość składników, prezentuje je tutaj:

1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz i sól
olej do smażenia

sos:
½ kg świeżych kurek
300 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
1 duża cebula
ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
sól i pieprz
2 liście laurowe
1 łyżka suszonej papryki (chodzi o wiórka lub płatki)

kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Krok 2 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem,
Krok 3 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę.
Krok 4 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia.
Krok 5 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Przekładamy do brytfanny lub garnka.
Krok 6 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 7 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę,
Krok 8 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut.
Krok 9 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
Krok 10 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę.
Krok 11 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
Krok 12 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Kulę dzielimy na trzy części,
Krok 13 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
z każdej z nich tworzymy wałek.
Krok 14 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta.
Krok 15 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka
Krok 16 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.
Krok 17 - Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

29.05.2015 15:38
lubię takie połączenia :)

probofka

21.09.2013 11:20
szkoda że patrząc nie można posmakować

SmakolykiJoanny

20.09.2013 17:00
Grzyby i w dodatku moje ulubione :)

idealme

20.09.2013 13:38
ale pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat