Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromaczek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 12,5 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 10 dag
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mak 50 dag
jajko 3 szt
miód 1 łyżka
cukier 0,5 szkl
zapach migdałowy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
ew. skórka pomarańczowa
jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
zapach pomarańczowy
rodzynki
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Seromaczek

Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i krótko wyrobić ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić.Wykleić nim formę i podpiec 10 min w 180*C. Mak dzień wczesniej sparzyć mlekiem. Dobrze osączyć, 2x zemleć w maszynce z sitkiem do maku. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mak , miód , aromat i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy.Położyć na podpieczone kruche ciasto. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku.Ucierać dalej dodając stopniowo ser.Białka ubić na sztywną pianę i domieszać do sera. Wyłożyć na mak. Piec 1 godz. w temp.180*C SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:58
Pyszne ciasto.
Joanna108
Joanna108 19.01.2012 17:55
super !
aleksa123 05.12.2011 15:10
fajny przepis
czekoladka_m 16.07.2011 21:46
Musi być pyszne, szkoda, że nie ma zdjęcia:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak