Seromaczek

Seromaczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    12,5 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    10 dag
  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mak

    50 dag
  • jajka

    3 szt
  • miód

    1 łyżka
  • cukier

    0,5 szkl
  • zapach migdałowy

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • ew. skórka pomarańczowa

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • zapach pomarańczowy

  • rodzynki

  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i krótko wyrobić ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić.Wykleić nim formę i podpiec 10 min w 180*C. Mak dzień wczesniej sparzyć mlekiem. Dobrze osączyć, 2x zemleć w maszynce z sitkiem do maku. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mak , miód , aromat i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy.Położyć na podpieczone kruche ciasto. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku.Ucierać dalej dodając stopniowo ser.Białka ubić na sztywną pianę i domieszać do sera. Wyłożyć na mak. Piec 1 godz. w temp.180*C SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:58
Pyszne ciasto.

Joanna108

19.01.2012 17:55
super !

aleksa123

05.12.2011 15:10
fajny przepis

czekoladka_m

16.07.2011 21:46
Musi być pyszne, szkoda, że nie ma zdjęcia:(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat