Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z nóżek wieprzowych

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przednie nogi wieprzowe 4 szt
szyja indycza 1 szt
duża marchewka 1 szt
mały seler 1 mały
mała pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 główka
sól, pieprz mielony
golonka 1 tylna

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z nóżek wieprzowych

Nogi dokładnie oczyścić, opalić, wyszorować. rozkroić na 3 części każdą (nigdy nie rąbię, żeby uniknąć odłamków kości).Włożyć do garnka, dodać golonke i szyję, zalać wodą na mn.w. 5 cm ponad nogi.Zagotować, wodę odlać, nogi umyć. Zalać ponownie gorącą wodą, włożyć przyprawy i przeciętą wszerz główkę czosnku oraz obrane warzywa i przyrumienioną cebulę. Gotować na wolnym ogniu (tak, by tylko \"mrugała\") do miękkości nóżek.Po ugotowaniu nóżki, mięso i szyję lekko ostudzić, obrać z kości, pokroić w kosteczkę. Wywar przecedzić, zostawić marchewkę.Do przecedzonego wywaru dodać starkowaną marchewkę i mięsa. Doprawić solą, pieprzem i ew. maggi. Rozlać do salatrk.Podawać na liściu sałaty. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:59
Zawsze dobra.
Aannkaa82 23.03.2013 19:01
Bardzo lubie taką galaretę, dużo bardziej niż drobiową.
Stenka 31.01.2013 08:23
lubię
Anna133 22.04.2012 10:24
świetna , ja robię zdrobiu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak