Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowo-pomidorowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
pomidory 2 kg
chili szczypta
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowo-pomidorowy

Pomidory umyć, obrać ze skóry (ja najpierw je sparzam) a następnie pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka i dusić aż odparuje nadmiar wody.

Paprykę umyć i również obrać ze skórki. Pozbyć się gniazda nasiennego oraz pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
Pokrojoną papryczkę pepperoni dodać do pozostałych warzyw.

Kiedy papryka zmięknie, wszystko rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Dusić wszystko na małym ogniu aż nadmiar wody odparuje i sos uzyska odpowiednią gęstość. Pod koniec doprawiamy szczyptą chili i dokładnie mieszamy.

Jest to świetny dodatek do kanapek, pizzy, makaronu.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.09.2013 11:08
Ja także robię podobny, ale dodaję też sporo cebuli :) Jest uniwersalny - można dodać do spaghetti, do pizzy/zapiekanek, do ostrych zup czy np. do sosu po węgiersku :) Używam też zamiast tradycyjnego ketchupu.
mufinka79 19.09.2013 10:03
Pyszny sos na zimę :)
Olga_SK 19.09.2013 08:27
Robię podobny - dobrze się sprawdza, jako sos do pizzy :)
Zdzisław 18.09.2013 22:15
i taki jest najlepszy do makaronu
Cranberry 18.09.2013 21:40
uwielbiam takie sosy :)
iwi 18.09.2013 21:04
Pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak