Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser biały

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 5 l
śmietany 1 łyżka
soli 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ser biały

Mleko wiejskie przelewamy do dużego garnka i pozostawiamy na noc lekko podgrzewając i dodając śmietanę( nie zagotować). W tym czasie mleko zacznie kwaśnieć. Następnego dnia przygotować dużą gazę (w kształcie trójkąta) Zsiadłe mleko pomieszać a następnie przecedzić powstałe bryłki twarożku do przygotowanej gazy. Odcisnąć i pozostawić twarożek aż całkowicie ścieknie z gazy. Następnie końcówkę gazy związać na węzeł i przycisnąć np.deseczkami tak aby uformował się kształt np.trójkąta lub okrągły. Pozostawić na noc. Następnie delikatnie zdjąć gazę i ser wstawić do lodówki. Posypać solą lub koperkiem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 19.09.2013 15:04
domowy najlepszy
Kasia35 19.09.2013 08:18
świetny ten twaróg tylko dużo z nim roboty ;)
Kuchenka 18.09.2013 22:57
Kocham taki serek
migotka28 18.09.2013 21:52
moja mam taki robiła tylko okrągły był bo dociskała go od góry to dopiero byłe ser nie toco teraz
sanielcia 18.09.2013 19:55
Kiedyś pamiętam jak moja babcia taki robiła z mleka od swojej krowy, to było coś. Super jest taki swojski
Aleksandra/Olcia 18.09.2013 19:50
mniam mniam
treonina 18.09.2013 19:42
pamiętam jak moja babcia taki robiła do sernika :-) świetny był
Sroczka 18.09.2013 19:33
Nie ma to jak domowe wyroby.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak