Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka wielkanocna

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duża pierś z kurczaka 1 szt
wątróbek z kurczaka 5 szt
pęczek pietruszki zielonej
mleko 1 szkl
czosnek
majeranek
sproszkowana czerwona papryka
sól, kucharek
pieprz mielony
kajzerka 1 czerstwa
kaczka 2-2,5 kg
jajko 2 szt
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka wielkanocna

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:59
Dla mięsożerców.
Grażyna13 31.10.2011 18:00
Super !
treonina 07.08.2011 12:03
ładnie wygląda :-)
Henryka2 11.04.2011 18:29
Mam nadzięję,że dodam lepsze zdjęcie.a kaczka jest bardzo dobra!
Ewelina38 10.04.2011 20:54
no proszę jak już świąteczne klimaty czuć - pysznie się prezentuje :)
Marzena40 02.02.2011 09:26
chyba trzeba koniecznie wyprobowac
gosia561 20.01.2011 22:42
już niedługo wielkanoc trzeba wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak