Kaczka wielkanocna

Kaczka wielkanocna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża pierś z kurczaka

    1 szt
  • wątróbek z kurczaka

    5 szt
  • pęczek pietruszki zielonej

  • mleko

    1 szkl
  • czosnek

  • majeranek

  • sproszkowana czerwona papryka

  • sól, kucharek

  • pieprz mielony

  • kajzerka

    1 czerstwa
  • kaczka

    2-2,5 kg
  • jajka

    2 szt
  • jaja na twardo

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:59
Dla mięsożerców.

Grażyna13

31.10.2011 18:00
Super !

treonina

07.08.2011 12:03
ładnie wygląda :-)

Henryka2

11.04.2011 18:29
Mam nadzięję,że dodam lepsze zdjęcie.a kaczka jest bardzo dobra!

Ewelina38

10.04.2011 20:54
no proszę jak już świąteczne klimaty czuć - pysznie się prezentuje :)

Marzena40

02.02.2011 09:26
chyba trzeba koniecznie wyprobowac

gosia561

20.01.2011 22:42
już niedługo wielkanoc trzeba wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat