Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płucka w sosie paprykowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płuca wieprzowe 1,5 kg
ziele angielskie 6-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
papryka czerwona 2-3 szt.
cebula czerwona 1 duża
czosnek 2 ząbki
papryka mielona
Kminek mielony Prymat
mąka ziemniaczana
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Płucka w sosie paprykowym

Płucka umyć, pokroić na nieco mniejsze kawałki i ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu ziarnistego. Miękkie odcedzić i ostudzić - po czym pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na smalcu.
Do wywaru włożyć papryki czerwone przekrojone na połówki i oczyszczone z nasion. Gdy będą prawie miękkie (zacznie łatwo odchodzić skórka) wyjąć i obrać, po czym pokroić w kostkę. Razem z mięsem włożyć do wywaru, dodać zeszkloną cebulę, doprawić sporą ilością czosnku, pieprzem, łyżką słodkiej papryki, mielonym kminkiem i ostrą papryką. Kilka minut razem poddusić, a następnie zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.

Gotowy gulasz można zabielić tłustą śmietaną i posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.09.2013 20:14
Oj tak, kiedyś było to dość popularne danko, ale teraz już chyba mało kto je przyrządza ;) Mnie to przypomina dzieciństwo, zawsze lubiłam taki gulasz, a Mama zaszczepiła we mnie miłość do takich nietypowych dań ;)
eagle 21.09.2013 21:38
klasyka,ale już dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak