Przepis i sposób przygotowania na: Lazania 3 kolory
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj oliwy i 2 łyżeczki soli. Podgotuj makaron lasagne (wg instrukcji). Makaron odkładaj na dużą deskę lub durszlak (nie kładź płatków jeden na drugi, bo się skleją!).
Warstwa czerwona:
Rozgrzej patelnię i usmaż mięso mielone. Zalej winem i odparuj alkohol. Przypraw pieprzem, czosnkiem i solą do smaku. Dodaj bazylię. Kiedy mięso się usmaży dodaj pomidory. Podgrzewaj do zredukowania.
Teraz przygotuj warstwę "białą":
Pokrój w kostkę cebulkę i pieczarki.
Na patelni rozpuść masło (ok. 2 łyżeczek) i smaż na nim cebulkę aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, posyp sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Przykryj i duś około 5 minut. Dodaj śmietanę i gotuj bez przykrycia na średniej mocy aż do zgęstnienia sosu.
Warstwa zielona:
Rozgrzej masło (2 łyżki). Dodaj szpinak mrożony. Po rozmrożeniu smaż go przez jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku i dodaj czosnek.
Poszczególne warstwy układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub masłem w kolejności:
płaty makaronu
warstwa czerwona
ser mozzarella (w plasterkach)
warstwa "biała"
ser mozzarella
warstwa czerwona
ser mozzarella
warstwa zielona
ser mozzarella
płaty makaronu
Wierzch możesz skropić oliwą albo poukładać płatki masła lub polać odrobiną pozostałego sosu (jeśli został :) ). Dzięki temu makaron nie spiecze się za mocno.
Całość zapiekaj 10 minut.
Przed podaniem pozostaw lazanię do ostygnięcia na ok. 10 minut. Dzięki temu łatwiej będzie Ci pokroić ją na kawałki.
Smacznego!