Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
cukier 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Śliwki umyć i pozbawić pestek. Wrzucić do garnka i nastawić na średni ogień. Smażyć przez ok 3 godziny lub do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców.Należy dość często mieszać konfiturę, bo się łatwo przypala. Pod koniec smażenia wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Konfiturę gorącą przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok 15 min w piekarniku.
Powidła doskonale nadają się do ciast, naleśników i deserów.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 18.09.2013 08:28
Nie ma to jak domowe powidła śliwkowe.
sylwia_mc 17.09.2013 19:19
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak