Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia - aromatyczny włoski placek
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, zaczyn (czyli te "chodzące" drożdże), 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut- powinno stać się elastyczne, gładkie, przestać się kleić.
Z ciasta, przy pomocy wałka, formujemy placek i kładziemy go na blasze wysmarowanej oliwą. Tu już w zasadzie zależy od Was, jak grubą focaccię chcielibyście uzyskać. Ja lubię cienką, chrupiącą, więc placek ułożyłam na blasze o wielkości 33x23 cm. Tak przygotowane ciasto należy przykryć folią i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu wykładamy na ciasto oliwki wymieszane z 1 łyżką oliwy z oliwek, posypujemy całość solą morską i rozmarynem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut.
Podajemy z oliwą czosnkową - do maczania.