Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z 2 rodzajów pomidorów

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 6 szt
suszone oregano 1 łyżeczka
świeże oregano garść
bazylia świeża garść
ser feta 150 gram
suszone pomidory 6-7 szt
sól
pieprz
cukier 1/2 łyżeczka
oliwa 3-4 z suszony pomidorów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z 2 rodzajów pomidorów

Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym oregano, skrapiamy oliwą spod suszonych pomidorów. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Fetę kroimy w dużą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania i podpiekamy razem z pomidorami, ok. 15 minut.
Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy suszone pomidory, listki oregano oraz bazylii. Dodajemy parę kostek fety. Miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.Zupę można przetrzeć przez sito, choć moim zdaniem nie jest to konieczne. Podajemy z pozostałymi kostkami fety lub z kleksem śmietany oraz ze świeżymi ziołami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ciekawska 02.12.2013 18:34
rewelacja!!!!!!
Magda60 05.11.2013 09:09
uwielbiam kremy
Renata22 18.09.2013 19:34
Fajna zupka, piekny kolor! Nigdy nie próbowałam łączyć rodzajów pomidorów, a widać warto;)
V_kuchareczka 16.09.2013 20:28
pysznie się prezentuje
Renata9 16.09.2013 19:10
pyszna zupka
halina17 16.09.2013 19:05
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak