Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet ze szczupaka z kaparami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
jaja 1 szt
mleko 200 ml
bułka czerstwa 2 szt
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
kapary 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ze szczupaka z kaparami

1kg filetów ze szczupaka, 2 listki laurowe

1 jajko
200ml mleka
2 bułki kajzerki
sól
3 łyżki kaparów (+ 1 na wierzch)
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej

forma keksówka

Filety zalewam zimną wodą solę i dodaje listki laurowe, obgotowuję przez około 5 minut. Odcedzam. Wkładam do jeszcze ciepłego wywaru bułki, bułki po namoczeniu odciskam i przekładam z rybą do malaksera. Dodaję jajko mleko gałkę kapary masło i mielę na gładko. Konsystencja jest dość rzadka, ale znając składniki nie obawiam się efektu.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam półpłynna masę i układam na wierzch resztę kaparów.

Piekę w 195 stopniach przez 1h, podkręcam gaz i dopiekam jeszcze 30 minut w 210 stopniach. Odstawiam do ostudzenia. Pasztet jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.09.2013 07:40
bardzo smaczny
Kuchenka 16.09.2013 21:57
wygląda mało pasztetowo :p
Zdzisław 16.09.2013 20:49
ale smakołyki
witaminkaa 16.09.2013 19:18
Nie ma to wpływu na smak, konsystencja jest i tak do smarowania:)
MagdaXXX 16.09.2013 19:03
troszkę popękał????

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak