Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ze szczupaka z kaparami
1 jajko
200ml mleka
2 bułki kajzerki
sól
3 łyżki kaparów (+ 1 na wierzch)
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
forma keksówka
Filety zalewam zimną wodą solę i dodaje listki laurowe, obgotowuję przez około 5 minut. Odcedzam. Wkładam do jeszcze ciepłego wywaru bułki, bułki po namoczeniu odciskam i przekładam z rybą do malaksera. Dodaję jajko mleko gałkę kapary masło i mielę na gładko. Konsystencja jest dość rzadka, ale znając składniki nie obawiam się efektu.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam półpłynna masę i układam na wierzch resztę kaparów.
Piekę w 195 stopniach przez 1h, podkręcam gaz i dopiekam jeszcze 30 minut w 210 stopniach. Odstawiam do ostudzenia. Pasztet jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.
Smacznego