Klopsiki z sosem koperkowym

Klopsiki z sosem koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

  • koperek świeży

    1-2 pęczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    2 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym robimy z niego niewielkie kulki. Chwilkę podsmażamy na gorącym tłuszczu.

Do garnka nalewamy taką ilość wody, która pomieści klopsiki. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Do wrzącej wody wkładamy nasze klopsiki. W szklance mieszamy mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.Wlewamy mieszaninę do garnka i mieszamy ostrożnie, by nie uszkodzić mięsnych kulek. Gdy sos zrobi się gęsty, wrzucamy koperek, ponownie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę i wyłączamy.

UWAGI: Warto zostawić odrobinę koperku do posypania gotowej potrawy juz na talerzu.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

16.09.2013 19:48
bardzo takie klopsiki lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat