Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z sosem koperkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
koperek świeży 1-2 pęczki
śmietana 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z sosem koperkowym

Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym robimy z niego niewielkie kulki. Chwilkę podsmażamy na gorącym tłuszczu.

Do garnka nalewamy taką ilość wody, która pomieści klopsiki. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Do wrzącej wody wkładamy nasze klopsiki. W szklance mieszamy mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.Wlewamy mieszaninę do garnka i mieszamy ostrożnie, by nie uszkodzić mięsnych kulek. Gdy sos zrobi się gęsty, wrzucamy koperek, ponownie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę i wyłączamy.

UWAGI: Warto zostawić odrobinę koperku do posypania gotowej potrawy juz na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 16.09.2013 19:48
bardzo takie klopsiki lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak