Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar z mięsa i warzyw 1,5 litra
pieczarki 30 dag
marchewka ugotowana 2 sztuki
makaron 20 dag
śmietana 18 proc 4 łyżki
mąka 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
sok z cytryny
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Oczyszczone pieczarki roimy na plasterki, po czym natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Oprószamy je też solą, pieprzem i tymiankiem. Przesmażamy je krótko na rozgrzanej patelni-na maśle - powinny mieć złoty kolor.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Marchewki kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru. Wrzucamy też podsmażone pieczarki.
Zagotowujemy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy gorącą zupą (wlewamy do niej po troszku gorącą zupę mieszając cały czas), po czym wlewamy je do garnka z zupą. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy.
Sprawdzamy czy zupa jest dostatecznie doprawiona - jeśli nie - traktujemy ją przyprawami.

Zupę pieczarkową podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 17.09.2013 17:54
pieczarkowa jedna z moich ulubionych
V_kuchareczka 16.09.2013 20:30
przepysznie wygląda
cukiereczek 16.09.2013 18:22
bardzo ciekawe
Megg 16.09.2013 17:47
smaczna zupka
Jadwiga/Jaga85 16.09.2013 17:17
Jak ładnie podana:)
sylwia_mc 16.09.2013 17:12
Już mam na nią chętkę
malaczarna23 16.09.2013 17:11
lubię zupę pieczarkową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak