Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczki z kulkami mięsnymi
Obraną cebulę pokroić w półplasterki.
Bułki namoczyć w maślance albo w kefirze, poczekać aż zmiękną i następnie odcisnąć. Wymieszać mięso z bułkami oraz jajkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosenk i doprawić odrobiną gałki muszkatołowej, połową łyżki kozieradki, imbirem oraz ostrą papryką. Wyrobić mięso na gładką masę i uformować średniej wielkości kulki. Każdą kulkę obsmażyć na rozgrzanym oleju. Można je przed smażeniem obtaczać w bułce tartej, ale nie jest to konieczne.
Do dużej patelni, ewentualnie woka wlać świeży olej i rozgrzać. Do gorącego oleju wsypać curry, resztę kozieradki, odrobinę imbiru a następnie dodać pokrojone warzywa. Smażyć kilka minut, żeby zmiękły i puściły sok. Dołożyć przygotowane wcześniej kulki mięsne i wszystko razem dusić około 7-10 minut. Podawać np. z kaszą jęczmienną.