Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczki z kulkami mięsnymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dkg
kabaczek 2 szt
bułka czerstwa 2 szt
jajko 2 szt
cebula 3 szt
kozieradka 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
sól do smaku
ząbek czosnku 2 szt
olej do smażenia
kefir 200 ml
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczki z kulkami mięsnymi

Młode kabaczki umyć i pokroić w dużą kostkę. Jeśli mają wykształcone nasiona to trzeba wcześniej usunąć gniazda nasienne.

Obraną cebulę pokroić w półplasterki.

Bułki namoczyć w maślance albo w kefirze, poczekać aż zmiękną i następnie odcisnąć. Wymieszać mięso z bułkami oraz jajkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosenk i doprawić odrobiną gałki muszkatołowej, połową łyżki kozieradki, imbirem oraz ostrą papryką. Wyrobić mięso na gładką masę i uformować średniej wielkości kulki. Każdą kulkę obsmażyć na rozgrzanym oleju. Można je przed smażeniem obtaczać w bułce tartej, ale nie jest to konieczne.


Do dużej patelni, ewentualnie woka wlać świeży olej i rozgrzać. Do gorącego oleju wsypać curry, resztę kozieradki, odrobinę imbiru a następnie dodać pokrojone warzywa. Smażyć kilka minut, żeby zmiękły i puściły sok. Dołożyć przygotowane wcześniej kulki mięsne i wszystko razem dusić około 7-10 minut. Podawać np. z kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.12.2013 10:12
podoba mi się to danie :) i to bardzo :)
pestka 22.11.2013 14:33
to jest dobry przepis, szczególnie do kaszy
probofka 17.09.2013 17:56
ooo i mam przepis na jutrzejszy obiad pycha
IwonaDD 16.09.2013 14:59
b. fajne danie z wykorzystaniem produktów sezonowych - brawo !
gosia561 16.09.2013 14:27
pyszne to danko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak