Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami
W tym czasie przygotowujemy jagody, które obieramy z ewentualnych zanieczyszczeń, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręcznikach papierowych. Wsypujemy je do miseczki i dodajemy po łyżce cukru, cukru waniliowego i mąki. Delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 milimetrów. Aby łatwiej było nam rozwałkować możemy podzielić je na 2-3 części, wówczas jedną wałkujemy, a resztę owijamy w folię lub przykrywamy miseczką aby nie obeschło.
Szklanką wycinamy kółka na które nakładamy jagody, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi formując falbanki.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju i gotujemy 2-3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Najlepiej smakują na ciepło polane śmietaną rozmieszaną z cukrem waniliowym.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 pierogów.
SMACZNEGO :)